Dit zijn volgens de Antwerpse politie de gevaren van Pokémon Go

18 / 07 / 2016

Het virtuele smartphone-spel Pokémon Go is in een week tijd uitgegroeid tot een enorme wereldwijde hype. De Antwerpse politie wijst echter op gevaren van het spel en lijst die risico’s even op.

Pokémon Go werd enkele dagen geleden gelanceerd in de app stores. Het spel bestaat erin om Pokémon-figuurtjes, waarvan de gele Pikachu de bekendste is, met uw smartphone te vangen door er een balletje tegen te schieten. Niet-gebruikers merken hier niks van. Alleen voor spelers duiken de Pokémons op in een virtuele wereld die enkel door de camera van hun smartphone te zien is.

Nooit al rijdend spelen
Als gevolg hiervan gaan mensen massaal, smartphone in de aanslag, de straat op om de wezentjes te vangen. Spelers hebben enkel oog voor het scherm van hun toestel en gaan zo op in het spel dat ze het verkeer niet meer waarnemen. “Kijk goed uit uw doppen, ook als u Pokémon Go speelt. En doe het steeds te voet, nooit al rijdend. Zelfs niet op de fiets. Dat is om ongevallen vragen”, zo adviseert de lokale Antwerpse politie.

Ander probleem is dat de monstertjes soms op de vreemdste locaties opduiken in de stad. Ook op onveilige plekken zoals rotondes, kruispunten, monumenten of spoorwegen. “Ook hier geldt de stelregel: kijk altijd goed uit, ook voor andere weggebruikers, en respecteer de verkeersregels.”

Diefstallen en overvallen
Intussen duiken in het buitenland getuigenissen op van Pokémon-spelers die op straat zijn bestolen van hun smartphone, portefeuille of andere waardevolle bezittingen. Er zijn zelfs criminelen die het spel misbruiken om slachtoffers naar een Pokéstop te lokken en ze daar te beroven. In Antwerpen zijn er voorlopig geen aangiftes gedaan, maar in de Verenigde Staten begint het fenomeen politiediensten te verontrusten. Blijf dus alert als u Pokémon Go speelt. Zeker op donkere en verlaten plaatsen.

Wees u er als speler ook van bewust dat u zich verdacht kunt gedragen voor mensen die het spel niet kennen. U lijkt overal foto’s van te maken, scant voortdurend uw omgeving af op zoek naar Pokémons en komt op die manier misschien op plaatsen waar u niet mag zijn. “Gebruik uw gezond verstand als er een figuurtje opduikt in de achtertuin van uw buurman, in een ziekenhuis of een politiekantoor. Weet dat je nooit een gebouw in moet gaan om een Pokémon te vangen. Dat kan ook van op straat”, geeft de politie als raad mee.

Virus op uw telefoon
“Denk goed na over de manier waarop u het spel op uw smartphone zet”, gaat de politie verder. Pokmon Go is op dit éogenblik nog niet beschikbaar in de Belgische app stores van Apple en Google. U moet de app dus via een omweg downloaden. Mogelijk haalt u op deze manier malware binnen op uw smartphone. Al uw gegevens, de gegevens van uw verbindingen en alle andere toestellen die ermee verbonden zijn, lopen dan gevaar. Wees niet ongerust: u kunt Pokémon Go op een propere manier downloaden, volledig vrij van virussen. Informeer u dus goed voor u eraan begint.

Het blijft een spel
“Of u nu meedoet aan de rage of niet: het blijft in de eerste plaats een spel”, klinkt het. “Geniet van het avontuur, bekijk uw stad door een nieuwe bril maar ken de valkuilen. Politie Antwerpen is alvast fan! Gotta catch ‘em all!”

Bron: LPA

Gerelateerde onderwerpen