Hoe herken ik een echte politieman of -vrouw?
De politie staat altijd ter beschikking van de bevolking om zo snel mogelijk hulp te bieden waar nodig, zijn steeds op het terrein aanwezig en voor iedereen aanspreekbaar.
Eenvormigheid en herkenbaarheid zijn twee doelstellingen bij de politiehervorming om zo het vertrouwen van de bevolking te bekomen.
Helaas wordt vastgesteld dat dit vertrouwen soms misbruikt wordt door personen die zich uitgeven als politieambtenaar.
Daarom willen wij u enkele tips meegeven om echte politieambtenaren te herkennen.
Het politie-uniform
De meeste politieambtenaren die eerstelijns hulp bieden werken in uniform. Dit is voor zowel de lokale politie als de federale politie hetzelfde uniform.
Bijzonder aan de lokale politie van Antwerpen is dat het interventiepersoneel steeds opereert in fluo-overgooier of kogelwerende vest met fluohoes. Politiemensen van sommige andere diensten werken in het gewone uniform, bv. de wijkagent.
De interventiearmband
Politieambtenaren die tweedelijns hulp bieden zijn niet altijd in uniform. Zij dragen tijdens hun optreden op bepaalde momenten een zogenaamde interventiearmband.
De interventiearmband is rood van kleur, voorzien van het logo van de geïntegreerde politie en heeft een onuitwisbaar nummer op een onzichtbare plaats en is strikt persoonlijk.
Of de politie nu optreedt in uniform of in burger, elke politieambtenaar is tijdens zijn optreden steeds voorzien van zijn dienstkaart en zal u die, indien u dit vraagt, voorleggen.
De ontwerper van de kaart hield rekening met de volgende veiligheidskenmerken:
– Creatie van ondergronden met ingewikkelde lijnstructuren, met daarin rechte, gebogen en in dikte variërende lijnen.
– Kleurovergangen (irisdruk) en speciale kleuren. Deze maken het voor fraudeurs bijzonder moeilijk om het ontwerp te imiteren. Juist door het gebruik van ingewikkelde structuren en door deze te verbergen in kleurovergangen, wordt het namaken van een dergelijk document zéér moeilijk.