Hoe herken ik een echte politieman of -vrouw?

11 / 10 / 2018

De politie staat altijd ter beschikking van de bevolking om zo snel mogelijk hulp te bieden waar nodig, zijn steeds op het terrein aanwezig en voor iedereen aanspreekbaar.
Eenvormigheid en herkenbaarheid zijn twee doelstellingen bij de politiehervorming om zo het vertrouwen van de bevolking te bekomen.
Helaas wordt vastgesteld dat dit vertrouwen soms misbruikt wordt door personen die zich uitgeven als politieambtenaar.
Daarom willen wij u enkele tips meegeven om echte politieambtenaren te herkennen.

Het politie-uniform
De meeste politieambtenaren die eerstelijns hulp bieden werken in uniform. Dit is voor zowel de lokale politie als de federale politie hetzelfde uniform.



Bijzonder aan de lokale politie van Antwerpen is dat het interventiepersoneel steeds opereert in fluo-overgooier of kogelwerende vest met fluohoes. Politiemensen van sommige andere diensten werken in het gewone uniform, bv. de wijkagent.

De interventiearmband
Politieambtenaren die tweedelijns hulp bieden zijn niet altijd in uniform. Zij dragen tijdens hun optreden op bepaalde momenten een zogenaamde interventiearmband.



De interventiearmband is rood van kleur, voorzien van het logo van de geïntegreerde politie en heeft een onuitwisbaar nummer op een onzichtbare plaats en is strikt persoonlijk.

Of de politie nu optreedt in uniform of in burger, elke politieambtenaar is tijdens zijn optreden steeds voorzien van zijn dienstkaart en zal u die, indien u dit vraagt, voorleggen.

Naar aanleiding van de politiehervorming werden alle operationele personeelsleden van de lokale en federale politie voorzien van eenzelfde nieuwe legitimatiekaart.



Om dit document degelijk te beveiligen, moest er op voorhand goed geanalyseerd worden aan welk misbruik het blootgesteld kan worden. Aan de hand van de verzamelde informatie werd bepaald tegen welke vormen van fraude de kaart moest beschermd worden.

De ontwerper van de kaart hield rekening met de volgende veiligheidskenmerken:
– Creatie van ondergronden met ingewikkelde lijnstructuren, met daarin rechte, gebogen en in dikte variërende lijnen.
– Kleurovergangen (irisdruk) en speciale kleuren. Deze maken het voor fraudeurs bijzonder moeilijk om het ontwerp te imiteren. Juist door het gebruik van ingewikkelde structuren en door deze te verbergen in kleurovergangen, wordt het namaken van een dergelijk document zéér moeilijk.
De dienstkaart heeft een bankkaartformaat.

Klik hier voor een overzicht van de veiligheidskenmerken.

Bron: lokale politie Antwerpen

Gerelateerde onderwerpen

0800 123 12 of 101?

11/10/2018|
Wanneer belt u de Blauwe Lijn? U kunt steeds bij de Blauwe Lijn terecht met al uw vragen aan de lokale politie Antwerpen en met dringende meldingen. Een paar voorbeelden van situaties waarin de Blauwe Lijn u kan helpen: – er is ingebroken in uw wagen en de dader is niet meer aanwezig – u […] Lees meer ...

Kantoor Quinten Matsijs gesloten voor renovatiewerken

Vanaf maandag 6 mei wordt er gewerkt aan het onthaalkantoor aan de Quinten Matsijslei. Het kantoor blijft tijdens de werken gesloten en heropent op 1 juli.Het onthaalkantoor aan de Quinten Matsijslei wordt vanaf maandag 6 mei onder handen genomen. Er starten voorbereidende werken die het onthaal veiliger zullen maken. De werken duren tot 1 juli. […] Lees meer ...

Politie Antwerpen, daar waar je hen nodig hebt…

Vanaf 1 mei 2015 past de Politie Antwerpen haar dienstverlening aan. Zo zal de politie u nog beter van dienst zijn en worden de interventieploegen zo efficiënt mogelijk ingezet. De meest actuele informatie over de nieuwe dienstverlening vindt u op www.altijdvandienst.beHoe kan je ons bereiken?Doe aangiftes en aanvragen van thuis uit.Politie Antwerpen biedt op www.politieantwerpen.be/e-loket een e-loket aan […] Lees meer ...

Politie Antwerpen stelt teruggevonden juwelen tentoon

Recent slachtoffer van een juwelendiefstal? Bekijk dan zeker de foto’s van onze lokale recherche, www.politieantwerpen.be/verloren-voorwerpen. Een groep schoolkinderen vond in het Rivierenhof een zak met juwelen, misschien zitten jouw juwelen er tussen.Politie Antwerpen vindt regelmatig waardevolle voorwerpen terug die mogelijk afkomstig zijn van een misdrijf. Soms is het moeilijk om die spullen opnieuw bij hun […] Lees meer ...

Politie stelt teruggevonden gestolen voorwerpen online tentoon

Politie Antwerpen vindt regelmatig waardevolle voorwerpen terug die mogelijk afkomstig zijn van een misdrijf. Soms is het moeilijk om die spullen opnieuw bij hun eigenaar te krijgen, zeker als ze geen serienummer hebben. Om slachtoffers nog beter van dienst te zijn, stellen we de teruggevonden gestolen goederen voortaan online tentoon.De eerste voorwerpen die online staan, […] Lees meer ...

Politie zoekt eigenaars van gestolen juwelen

Tijdens een huiszoeking heeft het team eigendommen van de lokale recherche van Politie Antwerpen, die gespecialiseerd is in dossiers rond woninginbraken, een grote hoeveelheid juwelen terug. Het gaat oa. om horloges, halskettingen, oorbellen, armbanden en ringen. De juwelen werden waarschijnlijk gestolen uit woningen in Antwerpen en/of gemeentes in de ruime omgeving.Soms is het moeilijk om […] Lees meer ...