Opgelet met valse vaccinatie uitnodigingen

06 / 03 / 2021

Het crisiscentrum waarschuwt dat er momenteel, in het kader van de huidige Covid-vaccinatie strategie, valse uitnodigingen circuleren. Zoals steeds met de bedoeling om aan vertrouwelijke (financiële) informatie te geraken.

Aandachtspunten
Waar moet je op letten wanneer je een uitnodiging ontvangt. – Is uw leeftijds- of beroepscategorie nog niet in de planning voorzien, zal u ook nog geen uitnodiging ontvangen.
– De officiële uitnodigingen worden steeds via de post verstuurd.
– Indien uw persoonlijke gegevens gekend zijn, kan u eventueel ook informatie ontvangen via sms of email. Let wel, dergelijke berichten dienen altijd bevestigd te worden via de voornoemde schriftelijke uitnodiging via de post. Ontvangt u enkel een sms of email, zonder de schriftelijke bevestiging van de uitnodiging…. Dan spreken we over een vals bericht.
– De uitnodiging tot vaccinatie gaat uit vanwege uw gewest, nooit van een der fabrikanten of stedelijke overheid.
– Er wordt nooit een financiële tussenkomst gevraagd voor een Covid-vaccinatie.
– Er wordt ook nooit om persoonlijke en/of financiële informatie gevraagd via digitale weg.

Preventieve tips
Valse mails of sms-berichten kunnen gemeld worden op verdacht@safeonweb.be. Verwijder hierna het betreffend bericht uit uw mailbox of sms-lijst. Een officiële mail heeft steeds cov19-vaccin@doclr.be als afzendadres, een sms komt steeds van het nummer 8811.
Mocht je toch (per ongeluk) uw financiële gegevens hebben doorgegeven, kan je best contact opnemen met Cardstop om uw bankkaart te blokkeren en vraag een nieuwe bankkaart aan uw financiële instelling.

Bij twijfel, verander al uw paswoorden. Meer tips en informatie om een echte uitnodiging te herkennen, vindt u op de website van safeonweb of op de officiële Vlaamse vaccinatiewebsite.

Phaemar – 06/03/2021

Gerelateerde onderwerpen