VERKEERSTIPS

Als je met de wagen op de baan gaat dan zijn er veel zaken waar men rekening mee moet houden.

Winterbanden

11/10/2018

In ons land zijn winterbanden nog niet verplicht. In andere landen bestaat die verplichting mogelijk wel. Zomerbanden worden bij koude temperaturen hard en verliezen op die manier hun hechtingsvermogen met de rijbaan. Heel veel auto’s zijn tegenwoordig voorzien van eco-banden met geringe rolweerstand. Bij dergelijke auto’s zijn winterbanden onontbeerlijk. In principe is het zo dat een winterband wordt aanbevolen bij temperaturen onder de zeven graden.

Andorra, Bulgarije, Denemarken, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Moldavië, Nederland,
Polen, Portugal en Spanje
Niet verplicht.
Albanië
Niet verplicht, doch bij gebruik: minimale profieldiepte van 4mm.
België
Niet verplicht, maar van 1 april tot 30 oktober zijn winterbanden met een lagere snelheidsindex dan de maximum snelheid van het voertuig verboden.
Bosnië-Herzegovina
Verplicht, bij winterse omstandigheden, van 15 november tot 15 april. Minimale profieldiepte van 4mm.
Duitsland
Verplicht bij winterse omstandigheden. Aanbevolen minimaal 4 mm profieldiepte. De band moet de aanduiding M+S of een Sneeuwvlokjes-symbool dragen. Bij overtreding: boete 40 euro.
Finland
Verplicht van 1 december tot 1 maart.
Frankrijk
Verplicht bij bord. Uitgangspunt: De winterbanden moeten corresponderen met de wegomstandigheden. Als je geen winterbanden of sneeuwkettingen gebruikt, riskeer je een boete van 135 euro. Na ontvangst van een boete mag je niet verder rijden, tot de wagen in orde is.
Italië
Verplicht bij bord. Verplicht in de Aostavallei van 15 oktober tot 30 april en in de provincie Milaan van 15 november t/m 31 maart. Ook als er geen bord staat, kan bij aanrijding schuld worden toegewezen. Het gebruik van sneeuwkettingen in plaats van winterbanden is ook toegestaan. Als je niet beschikt over sneeuwkettingen in de Aostevallei, riskeer je een boete van 80 euro.
Kroatië
Verplicht bij winterse omstandigheden. Minimaal 4 mm profieldiepte en de band moet de aanduiding M+S dragen. Spijkerbanden zijn verboden.
Letland
Verplicht van 1 december tot 1 maart. Minimale profieldiepte van 3mm. Litouwen Verplicht van 10 november tot 1 april. Minimale profieldiepte van 3mm. Voor alle voertuigen (incl. aanhanger/caravan).
Luxemburg
Verplicht bij winterse omstandigheden. Bij overtreding: boete 74 euro.
Macedonië
Niet verplicht, doch bij gebruik: minimale profieldiepte van 5mm.
Montenegro
Niet verplicht, doch bij gebruik: minimale profieldiepte van 4mm.
Noorwegen
Verplicht, bij winterse omstandigheden, van 1 november tot 1 mei. Minimale profieldiepte van 3mm.
Oostenrijk
Verplicht, bij winterse omstandigheden, van 1 november tot 15 april. Minimale profieldiepte van 4mm. Buiten deze perioden kan het gebruik van winterbanden op bergwegen verplicht gesteld worden.
Roemenië
Niet verplicht, doch bij gebruik: minimaal 2 mm profieldiepte.
Servië
Verplicht, bij winterse omstandigheden, van 15 november tot 15 april. Sneeuwkettingen voldoen ook.
Slovenië
Verplicht, bij winterse omstandigheden, van 15 november tot 15 maart. Minimale profieldiepte van 3mm. Spijkerbanden zijn verboden.
Slowakije
Verplicht, bij winterse omstandigheden, van 15 november tot 1 april. De band moet de aanduiding M+S dragen bij gladheid en sneeuwval.
Tsjechië
Verplicht bij bord, van 1 november tot 1 mei. Minimale profieldiepte van 4mm. Spijkerbanden zijn verboden.
Zweden
Verplicht, bij winterse omstandigheden, van 1 december tot 1 april. Minimale profieldiepte van 3mm.
Zwitserland
Verplicht bij bord. Minimale profieldiepte van 4mm. Ook als er geen bord staat, kan bij aanrijding schuld worden toegewezen. Zorg je op zomerbanden echter voor hinder op de weg, riskeer je een boete van 73 euro.
Bron: www.winterbanden-365.nl en VAB.