Veilig op verlof met camper of mobilhome!

29 / 04 / 2013

Elk jaar zorgen overladen of slecht onderhouden caravans en motorhomes voor heel wat ellende op de weg. Een ongeval of autopech is voldoende om heel je vakantie om zeep te helpen.
Probleem is echter dat heel wat mensen zich er niet van bewust zijn dat hun kampeerinstallatie niet in orde is.

Overladen caravans of motorhomes
Uit cijfers van het GOCA blijkt dat 40% van de caravans of motorhomes te zwaar beladen is. Bijzonder gevaarlijk is dat, vooral omdat het hierdoor moeilijker is om snel en veilig te remmen.
Ook op verzekeringstechnisch vlak kan een te zwaar geladen kampeermiddel voor problemen zorgen: als je er een ongeval mee hebt, zal de verzekering zich terugtrekken.

Te weinig druk op de trekhaak
Een ander probleem is dat er te weinig druk op de trekhaak staat van een auto die een caravan voorttrekt. Dat voorkom je door je bagage over de hele caravan te verdelen. Vaak wordt alle bagage achteraan gelegd, waardoor het zwaartepunt ook helemaal achteraan komt te liggen en de aanhangwagen een stuk minder stabiel aan de auto is bevestigd. Dat kan tot erg gevaarlijke situaties leiden. Omdat de caravan minder stevig aan de trekhaak is bevestigd, gaat die veel makkelijker aan het slingeren. Toch is dat soort problemen makkelijk te voorkomen. Door bijvoorbeeld de zware stukken bagage precies boven de wielas te stockeren.

Slecht onderhouden banden
Heel wat mensen vertrekken op vakantie met een caravan of motorhome waarvan de banden eigenlijk niet meer in orde zijn. In principe moeten de banden om de zes tot zeven jaar vervangen worden. Maar sommige mensen vergeten dit en vertrekken op reis met banden waarin kleine scheurtjes zitten. Bij hoge temperaturen kunnen die veel makkelijker tot een klapband leiden. Vervangen is dus de boodschap.
Een ander probleem is dat de banden niet aangepast zijn aan het gewicht. Het is ook erg belangrijk dat de banden voldoende opgepompt zijn. Een band van een caravan mag twee tot drie bar hebben.

Aangepaste rijstijl
Ten slotte is een aangepaste rijstijl uiteraard ook essentieel. De maximumsnelheid voor motorhomes of caravans op Europese wegen is meestal 90 km/u. Hou je daar ook aan. Overdreven snelheid is vooral tijdens een afdaling erg gevaarlijk en kan zelfs je caravan doen kantelen.

Bron: Politie Antwerpen

Gerelateerde onderwerpen

De vakantie komt eraan: enkele trucjes om uw woning veilig achter te laten

U ziet uzelf al: op het strand, genietend van uw favoriete cocktail en al uw zorgen vergetend.Ja, maar als u echt met een gerust hart wilt vertrekken, vergeet u best enkele adviezen niet om uw woning veilig achter te laten en zo ongewenste bezoekers te vermijden. Inbrekers gaan niet op vakantie en maken gebruik van […] Lees meer ...

Veiligheidstips voor een zorgeloze vakantie

Ook in 2020, het jaar dat geboekstaafd zal staan als het jaar van het coronavirus en zijn verregaande gezondheidsmaatregelen, nadert de jaarlijkse vakantieperiode met rasse schreden. Vermoedelijk zal dit voor vele onder ons een zeer welkome afleiding zijn na een paar ongewone maanden, waarbij vele onder ons thuis vanuit ‘hun kot’ werkten en ook voor […] Lees meer ...