Veiligheidstips voor een zorgeloze vakantie

24 / 06 / 2020

Ook in 2020, het jaar dat geboekstaafd zal staan als het jaar van het coronavirus en zijn verregaande gezondheidsmaatregelen, nadert de jaarlijkse vakantieperiode met rasse schreden. Vermoedelijk zal dit voor vele onder ons een zeer welkome afleiding zijn na een paar ongewone maanden, waarbij vele onder ons thuis vanuit ‘hun kot’ werkten en ook voor onze jeugd was het een vrij atypisch schooljaar.

Wij wensen onze BIN-leden dan ook een aangename en onbezorgde vakantietijd toe. Voor zij die ook dit jaar hun vakantie buitenhuis (hotel, camping, etc.) doorbrengen geven we naar jaarlijkse gewoonte toch nog enkele preventieve tips mee, zo dat men rustig kan genieten van een deugddoend vakantieverblijf met hopelijk geen ongewenste verrassingen bij thuiskomst.

Veiligheidstips

Inbrekers komen graag langs wanneer er niemand thuis is, bv; tijdens je vakantie. Neem daarom voor je vertrekt de juiste maatregelen.

Je woning

 • Geef de indruk dat je huis bewoond is, vooral ’s avonds. Plaats bijvoorbeeld tijdschakelaars op een aantal lampen of vraag aan de buren om hun wagen af en toe op jouw oprit te parkeren.
 • Stop de thuislevering van de bakker, krantenwinkel….
 • Sociale controle is belangrijk. Licht een buurman of andere vertrouwenspersoon in over je vertrek. Misschien willen ze ook wel je post ophalen en de rolluiken regelmatig op- en aflaten.
 • Laat geen gereedschap rondslingeren in de omgeving van je huis. Een ladder of hamer zijn nuttige instrumenten voor een inbreker.
 • Leg geen sleutels op typische plaatsen (vb. onder de mat).
 • Activeer het alarmsysteem en verwittig eventueel de alarmcentrale van je vertrek.
 • Doe voor je vertrek een test van de branddetectoren. Vervang indien nodig de batterij.
 • Zet bij je vertrek alle elektrische apparaten uit, behalve de ijskast en de diepvriezer.
 • Communiceer afwezigheden niet op sociale netwerken!  Zet dus geen vakantiefoto’s op sociale netwerken. Hiermee toon je aan dat je afwezig bent en ver weg van huis. Wacht hier liever mee tot je terug thuis bent. Zorg ervoor dat je de informatie op je Facebook-account beveiligt zodat niet iedereen hiertoe toegang heeft. Geef bijvoorbeeld alleen toegang aan je beste vrienden en niet aan vrienden van jouw vrienden. Zo voorkom je dat personen met slechte bedoelingen je doen en laten kennen.

Goede gewoontes

De voornaamste veiligheidsmaatregel is het aannemen van goede gewoonten. Deze zijn eenvoudig en kosten niets.  

Bijvoorbeeld:

 1. Hou een inventaris bij van uw waardevolle voorwerpen en noteer de serienummers. Hou de facturen bij. Noteer bij de aankoop de referenties en maak een foto. Op die manier kan de politie uw goederen gemakkelijker aan u teruggeven wanneer ze teruggevonden worden.
 2. Laat geen waardevolle voorwerpen in het zicht van iedereen rondslingeren.
 3. Zet de kartonnen verpakking van uw nieuwe toestellen niet voor de deur, anders zien inbrekers al snel wat ze bij u kunnen stelen.
 4. Doe altijd ramen en deuren op slot, ook als u maar voor even afwezig bent. Laat uw ramen niet op kiepstand staan.
 5. Geef uw woning een bewoonde indruk wanneer u met vakantie vertrekt: vraag aan een buur of familielid om de brievenbus leeg te maken, het gras te maaien of de rolluiken op en af te laten.
 6. Zorg ook voor uw vuilbak, zet deze al niet op voorhand buiten en zorg ervoor dat deze terug uit het zicht verdwijnt.

Meld ieder verdacht element in uw straat of bij uw buren aan de politie.  1010800 123 12

Op reis met de auto, caravan of mobilhome

 • Laat geen waardevolle voorwerpen of boorddocumenten achter in de auto, motorhome of caravan. Plaats waardevolle zaken pas kort voor vertrek in het voertuig.
 • Zorg dat alle ramen en deuren goed afgesloten zijn. Vergeet ook de dakluiken niet.
 • Parkeer de motorhome, ook tijdens rustpauzes, op een goed zichtbare plaats en opteer voor een bewaakte of afgesloten plaats.
 • Draai bij het parkeren altijd de wielen in de richting van het voetpad.
 • Schakel het stuurslot in.
 • Hou huissleutels en autosleutels gescheiden. Bij bedreiging kan je de bos autosleutels afzonderlijk afgeven.
 • Merk de motorhome of caravan op verschillende plaatsen met het chassisnummer.
 • Merk de waardevolle goederen uit de motorhome met uw rijksregisternummer en neem er tevens een foto van.
 • Registreer het voertuig: hou de beschrijving, kopie van alle documenten en een foto van de gemerkte motorhome bij.
 • Verwijder ’s nachts de voedingskabel.
 • Voorzie de deur van een bijkomend binnen- of buitenslot.
 • Vergeet ook de ramen niet te voorzien van een degelijk slot.
 • Gebruik een stuurstang, een pedaalslot, een handremslot of een versnellingsbakslot.
 • Een wielklem verhindert het verrijden van de motorhome.
 • Kies voor een elektronisch alarm- en/of volgsysteem.
 • Laat je dure spullen niet in het zicht liggen. Doe bijvoorbeeld de gordijnen dicht.
 • Neem je boorddocumenten mee.  Laat ze niet onbeheerd achte.
 • Doe steeds alle ramen en deuren op slot met degelijk hang- en sluitwerk. Vergeet ook de dakluiken niet. Installeer eventueel een extra slot.
 • Installeer eventueel een alarmsysteem. Daarbij kan je kiezen voor een systeem met volgfunctie.
 • Caravan:
  • Beveilig of verwijder het neuswiel zodat het verrijden van de caravan moeilijker wordt.
  • Als drastische maatregel kan je een wiel verwijderen en de as op een krik op blok plaatsen. Denk er ook aan het reservewiel op te bergen. Let er bij het terugplaatsen van het wiel op dat alle schroeven degelijk worden aangeschroefd voor uw veiligheid tijdens het rijden. Als alternatief hiervoor kan u een wielklem voorzien
  • Sluit het koppelingssysteem af met een koppelingsslot of disselslot.

Ben je op reis toch slachtoffer geworden, denk dan aan volgende zaken:

 • Doe bij diefstal van een waardevol voorwerp zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie.
 • Ben je je Belgische identiteitskaart, paspoort of verblijfstitel (model met chip) verloren of werd één van deze documenten gestolen? Bel gratis 00800 2123 2123 en blokkeer de kaart. Meer info op docstop.be
 • Bankkaart kwijt of gestolen? Bel Card Stop: 070/344344. Het is 24u /24 en 7 dagen/7 bereikbaar!
 • Als je dringende hulp nodig heeft van de brandweer, een medisch team of de politie, is het nummer “112” het enige noodnummer dat je in heel Europa gratis kan bellen. Meer info op 112.be.

Regels en wegcode in het buitenland

Vertrek je met uw wagen op reis, dan is het handig dat je er eerst de lokale wegcode op naslaat.

 • De website van de Europese Commissie lijst netjes alle verkeersreglementeringen op in Europa: snelheid, gordel, alcohol,… Nog makkelijker: download hun app Going Abroad. Deze verkeersveiligheidsapp van de EU bevat alle belangrijke verkeersregels, en een paar leuke spelletjes voor onderweg.
 • Op de Belgische website van ECC (Europees Centrum voor de Consument) krijg je een overzicht van de lage-emissiezones, waar radarmelders wel of niet mogen, wat de richtlijnen zijn bij een boete,…

©Phaemar – 24/06/2020

Gerelateerde onderwerpen

Afwezigheidstoezicht en meer….

15/11/2017|
Wist u dat de lokale politie uw woning tijdens uw afwezigheid gratis extra in het oog houdt? Afwezigheidstoezicht kan steeds aangevraagd worden aan de loketten van de politieburelen. Klik hier voor het aanvraagformulier. Toezicht op uw eigendommen is niet enkel van belang tijdens uw afwezigheid. Bij diefstal is het van belang dat uw goederen op […] Lees meer ...

Babbeltrucs

30/07/2018|
Wat doet u als een onbekende bij u thuis aanbelt? Beroving door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Vindt u uw […] Lees meer ...

Bank Kaart Fraude

Cybercriminelen blijven ons via alle mogelijke manieren benaderen om aan onze bankgegevens te geraken. Spijtig genoeg blijven er op deze wijze onschuldige slachtoffers te betreuren.Hierboven een voorbeeld  welk ik onlangs in mijn mailbox vond. Goed om weten, geen enkele financiële instelling en/of overheidsdienst gaat op deze wijze via mail, sms of ander digitaal wijze te […] Lees meer ...

Beveilig uw wagen tegen diefstal

Een diefstal uit uw wagen geeft u heel wat problemen. Onvoorziene kosten, administratieve rompslomp, tijdverlies en een slecht gevoel zijn maar enkele van de gevolgen… Iedereen zal het er mee eens zijn dat we dergelijke dingen beter voorkomen dan genezen, maar vaak is men gewoon niet op de hoogte van de eenvoudige maatregelen die genomen […] Lees meer ...

Buurtconflicten oplossen door bemiddeling

Buurtconflicten hebben een belangrijke impact op het onveiligheidsgevoel en de levenskwaliteit van de betrokken bewoners. Uit nader onderzoek blijkt dat de oorzaak veelal een gebrekkige communicatie tussen buurtbewoners is.Een constructieve benadering van buurtconflicten: bemiddeling.Uw naaste buur luistert om middernacht nog steeds naar de radio, die zoals gewoonlijk snoeihard staat. U hebt hem reeds meermaals gevraagd […] Lees meer ...

Concert uitverkocht! Wat nu?

Uw favoriete concert, festival, sportwedstrijd, theater- of dansvoorstelling is in een mum van tijd uitverkocht! Hoe kan dit nu toch?Er zijn bedrijven die alle tickets zeer snel opkopen en dan tegen hogere of woekerprijzen verkopen op internet. U hebt misschien die hogere prijs over voor het ticket, of u beseft niet eens dat het om […] Lees meer ...

Corona, ook cybercriminelen hopen een graantje mee te pikken…

Ook in deze bizarre coronatijden pogen cybercriminelen te profiteren van de mensen hun naïviteit.Op verschillende manieren probeert men de bankgegevens te achterhalen. Sommige van deze pogingen zijn zeer professioneel uitgevoerd, je kan bijna geen verschil opmerken met de echte websites van de diverse firma’s, ministeries en financiële instellingen.Weet dat personen die recht hebben op een […] Lees meer ...

De politie vraagt ons om extra op te letten…

De politiezone Antwerpen liet ons weten dat onze woonbuurt een verhoogde attractiviteit geniet bij inbrekers. Sinds begin dit jaar is er een (lichte) stijging van het aantal woninginbraken vastgesteld binnen onze politieregio. Specifiek betreft het hier een stijging van het aantal woninginbraken langs de achterkant van (meestal) gesloten bebouwingen. De daders maken gebruik van ladders, vuilbakken, […] Lees meer ...

De vakantie komt eraan: enkele trucjes om uw woning veilig achter te laten

U ziet uzelf al: op het strand, genietend van uw favoriete cocktail en al uw zorgen vergetend.Ja, maar als u echt met een gerust hart wilt vertrekken, vergeet u best enkele adviezen niet om uw woning veilig achter te laten en zo ongewenste bezoekers te vermijden. Inbrekers gaan niet op vakantie en maken gebruik van […] Lees meer ...

Diefstal met list

Problematiek: wat is diefstal met list precies?Sinds enkele jaren heeft een bijzonder fenomeen zijn intrede gedaan, namelijk het fenomeen ‘diefstal met list’. Het betreft een woningdiefstal (meestal bij senioren) door een persoon die zich met een list onrechtmatig uitgeeft voor een politieagent of een arbeider van een water- of elektriciteitsmaatschappij (in de meeste gevallen). De […] Lees meer ...

Diefstalpreventieadvies: beveilig uw woning tegen inbraak

VEILIGHEID BEGINT MET HET AANNEMEN VAN GOEDE GEWOONTEN.DiefstalpreventieadviesOm de kans op slachtofferschap te voorkomen stellen we u hier een reeks maatregelen voor die tot doel hebben inbraak, gauwdiefstal en overvallen te voorkomen. Deze discipline bevat drie soorten beveiligingsmaatregelen, die de kans om slachtoffer te worden aanzienlijk verminderen. De maatregelen dienen altijd in deze volgorde te […] Lees meer ...

Donkere dagen op komst!

Tijdens deze periode van het jaar, stijgt traditioneel het risico dat u het slachtoffer wordt van een (poging) inbraak. De vele feestdagen en vakantieperiodes in het najaar vormen een extra risicoperiode, doordat sommige bewoners en winkeliers langere tijd afwezig zijn. Bovendien hebben inbrekers de voorkeur om vaker toe te slaan tijdens deze donkere maanden.Preventieve tips!Met […] Lees meer ...

E-mail fabeltjes

U vindt hier een aantal veel voorkomende hoaxes (internetfabels), maar er zijn er spijtig genoeg nog veel meer. Volgende tips kunnen u helpen een hoax te herkennen:de meeste hoaxes roepen (liefst in hoofdletters) op om het bericht door te sturen naar iedereen die u kentveel hoaxes blijven redelijk vaag, ze verwijzen naar ´een goede bron´ […] Lees meer ...

Enkele tips om fietsdiefstal te vermijden

Jaarlijks veranderen meer dan 150.000 fietsen onvrijwillig van eigenaar. Bescherm je trouwe tweewieler tegen diefstal en hou daarom rekening met een aantal preventieve maatregelen. Laat je fiets graveren zodat, in geval van diefstal, je fiets opgespoord kan worden.Laat je fiets altijd slotvast achter, zelfs al spring je maar even bij de bakker of de krantenwinkel […] Lees meer ...

Fiets verdwenen, kijk ook even op de website!

Fiets verdwenen, zie ik die ooit nog terug?Wist u dat veel gestolen en/of verloren fietsen ook effectief worden teruggevonden? Ieder jaar halen politiediensten en gemeenten tienduizenden fietsen op die onbeheerd werden achtergelaten. Weinig van die fietsen vinden echter hun weg terug naar de respectievelijke bezitter of gebruiker, omdat maar op enkele fietsen het rijksregisternummer van […] Lees meer ...

Fietsen zijn zeer gegeerd bij….dieven

De politie Antwerpen heeft een bepaalde vorm van fietsdiefstal vastgesteld die momenteel regelmatig terug komt.Bij inbraken worden vooral de fietsen geviseerd. Bij deze feiten zijn er amper of geen braaksporen vast te stellen van de eigenlijke inbraak. Ook een aanwezige verankering van de fietsen d.m.v. een ketting vormt schijnbaar geen enkel probleem voor de criminelen.Daarom […] Lees meer ...

Fietslabelen

Het loont steeds de moeite om je fiets te laten labelen met je rijksregisternummer. Teruggevonden fietsen kunnen hierdoor zeer snel worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. Via de website www.gevondenfietsen.be kan u de labelmomenten bekijken. Voor meer informatie of indien u de medewerkers wilt boeken voor een gratis labelsessie voor uw bedrijf, school, jeugdbeweging of […] Lees meer ...

Frauduleuze sms van FOD Financiën

De FOD Financiën waarschuwt voor frauduleuze sms’en die recent de ronde doen. Daarin vraagt men u om een zogezegde schuld aan de FOD Financiën af te lossen.Ga nooit in op dat soort vragen! De FOD Financiën zal u nooit per sms vragen om een betaling te doen!Een betaling doen aan de FOD Financiën kan alleen […] Lees meer ...

Hoe u wapenen tegen betaalkaartfraude?

Bij betaalkaartfraude wordt reëel of virtueel misbruik gemaakt van betaalkaarten of de gegevens die erop staan. Het misbruik gebeurt vooral aan bankautomaten of bij transacties via het internet. Preventietips: Hoe voorkom ik betaalkaartfraude?Wees waakzaam bij een betaalautomaat en gebruik geen betaalkaart als u iets verdachts ziet.Laat u niet afleiden tijdens een transactie aan een betaalautomaat.Controleer […] Lees meer ...

Inbraaksymbolen

ContextInbrekers die in georganiseerde bendes werken, gebruiken vaak inbraaksymbolen, dit wil zeggen dat zij op de gevel van een huis of soms op het voetpad tekens aanbrengen waarmee ze precieze informatie willen achterlaten. Die informatie wordt verzameld door verkenners door van deur tot deur te gaan of door rondes te doen in de wijk. Er […] Lees meer ...

Listige dieven

Niet enkel op de sociale media zijn de criminelen actief. Ook in het dagelijks leven zijn ze behoorlijk vindingrijk om (vooral oudere personen) te misleiden. Momenteel doen bepaalde (misdadige) personen zich voor als een ambtenaar die de ‘coronamaatregelen’ komen controleren. Dit met als enig doel, u te bestelen. Zoals gewoonlijk zijn deze dieven vooral uit […] Lees meer ...

Meldpunt 1712

Nieuw meldpunt 1712Het meldpunt 1712 is een initiatief van de Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Het meldpunt is voor iedereen die met geweld of misbruik te maken krijgt, in welke vorm en op welke leeftijd dan ook. Met dit meldpunt moet je niet langer zoeken naar moeilijke telefoonnummers. Via 1712 zal een professionele hulpverlener […] Lees meer ...

Microsoft waarschuwt voor nep-telefoontjes

Microsoft waarschuwt voor criminelen die mensen opbellen en beweren dat ze van het softwarebedrijf zijn. Met een trucje proberen de fraudeurs schadelijke software te installeren, zodat ze toegang krijgen tot de computer. Daarmee kunnen ze misbruik maken van bijvoorbeeld gebruikersnamen en wachtwoorden voor onlinebankieren.??De fraudeurs proberen ook gegevens van creditcards te verkrijgen zodat ze valse […] Lees meer ...

Neen tegen graffiti!

Staat er een graffiti-tag op uw gevel? Kan u niet meer naast de aangeplakte affiches kijken? Kan u het verkeersbord niet meer zien door de stickers?Sedert 1 juni 2009 verwijderen de stadsdiensten gratis graffiti, affiches en zelfklevers op openbaar en privé-domein.Inwoners van Antwerpen die graffiti, affiches en stickers op hun eigendom hebben, kunnen een aanvraag […] Lees meer ...

Ook tijdens de lockdown is het opletten voor valse berichten op sociale media

In tijden van lockdown wordt er zo mogelijk nog meer gebruik gemaakt van sociale media. Spijtig genoeg is dit ook de ‘grappenmakers’ niet ontgaan, m.a.w. er gaan momenteel een aantal valse berichten (= HOAX) rond op het internet. En zoals altijd, eens een bericht op het internet staat, is het heel moeilijk (tot onmogelijk) om […] Lees meer ...

Opgelet voor oplichters!

De politie van Antwerpen waarschuwt voor oplichters die zich aan de telefoon voordoen als medewerkers van Microsoft.De oplichters bellen de mensen en melden dat er problemen zijn met hun computer, waarna ze vragen of ze het toestel vanop afstand mogen overnemen. Wie instemt, geeft de beller zo vrije toegang tot persoonlijke gegevens zoals paswoorden en […] Lees meer ...

Opgelet voor valse deur-aan-deurverkopers

Politiezone Antwerpen heeft op korte tijd meerdere meldingen ontvangen over deur-aan-deurverkopers die zich voordoen als medewerkers van Engie of Securitas. Ze proberen bij mensen thuis binnen te raken, zogezegd om de ketel na te kijken of om een alarminstallatie te verkopen. De politie vermoedt dat het gaat om listige dieven en maant aan tot voorzichtigheid. […] Lees meer ...

Opgelet voor werkronselaars

Via de Blauwe Lijn laat de lokale politie Antwerpen ons volgend preventief bericht weten. “Sedert enige tijd is er op het gehele grondgebied van de stad Antwerpen een Engelstalige groep vreemdelingen, o.a. gekend onder de naam van Britse of Ierse Travellers, actief die bezig zijn om werk te ronselen. Zij komen deur aan deur hun […] Lees meer ...

Opgepast, eventuele nep euromunten in omloop!

Er is weer een munt gelijkend op onze euro in omloop, dus let op wat ze je teruggeven. Het is deze keer geen Turkse-, maar een Keniaanse munt en is nog minder waard dan 1 eurocent. Hij is net zo groot als 1 euro, alleen iets dunner en valt daardoor niet zo goed op. Deze […] Lees meer ...

Oplichting via internet

Al enige tijd zijn er twee vormen van internetfraude in opgang en dit bovenop de gekende pishingmails waarbij internetcriminelen enkel uit zijn op uw bankgegevens. We zijn niet gemaakt om alleen te zijn Vooral liefhebbers van datingsites dienen alert te zijn. Buiten de algemeen gekende ernstige datingsites bestaan er vele andere met minder nobele doeleinden. […] Lees meer ...

Oppassen voor valse controleurs van rookmelders!

Van onze BIN-Gemandateerde van politiezone Antwerpen kregen we een preventieve melding ivm de nieuwe verplichting tot het plaatsen van rookmelders.Hoewel we deze wettelijke maatregel enkel kunnen toejuichen, voorkomen is altijd beter dan genezen, zijn er reeds de eerste meldingen van malafide personen die zich kenbaar maken als “controleurs” en nazicht wensen te doen op de […] Lees meer ...

Pishingmail van Lokale Politie in omloop

Mededeling door het persagentschap Belga:“De lokale politie van de zone Kempen Noord-Oost heeft tientallen oproepen gekregen van ongeruste inwoners van de wijde omgeving die een frauduleuze mail toegestuurd kregen waarin staat dat ze nog een boete moeten betalen voor een (niet bestaande) verkeersovertreding. De opstellers van de mail gebruikten het officiële politielogo en bestaande namen […] Lees meer ...

Politie waarschuwt voor listige dieven met doek!

Politie Antwerpen waarschuwt inwoners voor dieven die met een list proberen binnen te raken in woningen en dan juwelen en geld stelen, terwijl de bewoner wordt afgeleid. De slachtoffers zijn vaak nietsvermoedende oudere mensen die de dieven binnenlaten zonder dat ze het zelf beseffen.De dieven gaan dikwijls met twee of drie op pad. Ze bellen […] Lees meer ...

Raam op kiepstand waarschuwt tegen woninginbraken

Heeft u ze al gespot in de stad: reclamezuilen in de vorm van ramen op kiepstand? Hiermee vestigt Lokale Politie Antwerpen de aandacht op haar nieuwe campagne tegen woninginbraken die volgende week wordt gelanceerd. U vindt de zogenaamde MUPI’s op tien plaatsen in de Antwerpse binnenstad. MUPI is de afkorting van ‘Mobilier Urbain à Publicité […] Lees meer ...

Recente stijging diefstal van voertuigen op Brussels Airport

Sinds een drietal maanden wordt de luchthaven in Zaventem getroffen door een plaag van diefstallen van voertuigen waarbij vooral de duurdere wagens geviseerd worden. De dief rijdt samen met een kompaan één van de parkings rond de luchthaven van Zaventem binnen en gaat vervolgens op zoek naar een geschikte wagen. In een paar minuten wordt […] Lees meer ...

Reeds gekende modus operandi keert terug!

Momenteel registreert de politie meerdere diefstallen, voornamelijk gepleegd bij drogisterijen, apotheken en (kleinere) warenhuizen, waarbij een klassieke werkwijze wordt gehanteerd. De daders zijn vaak Roemeense onderdanen. Modus Operandi Deze daders gebruiken meestal, zowel grote als kleine, boodschaptassen en/of handtassen waarvan de wanden aan de binnenzijde voorzien zijn van een aluminiumfolie. Dit om de beveiligingssystemen van […] Lees meer ...

Spam telefoontjes

In het kader van de strijd tegen overlast, diefstallen (met list) en voornamelijk gepleegd ten nadele van oudere personen, beschikt BELGACOM over een gratis oproepnummer 0800 22 800 dat de abonnees toelaat zich in te schrijven voor de diensten RESTRICTEL en ANTI-MARKETING. Deze diensten biedt de abonnees de mogelijkheid om te vermijden dat men gestoord […] Lees meer ...

Stel gauwdieven teleur

Sinds enige tijd krijgen we via de media signalen dat de gauwdiefstallen weer een steile opgang kennen. Veelal zijn de vrouwen het slachtoffer van deze dadergroep, soms zelfs met lichamelijk ongemak tot gevolg.Met een beetje aandacht kan het risico op slachtofferschap drastisch worden beperkt. Een handtas wordt het liefst op een veilige wijze gedragen (o.a. […] Lees meer ...

Valse zorgkundigen gebruiken de coronamaatregelen om diefstallen te plegen

De federale politie laat weten dat er een nieuwe vorm van ‘listige dieven’ wordt toegepast.Onder het mom van een ‘preventieve gemeentelijke actie tegen corona’, wordt u aan huis gecontacteerd om een covid-test te ondergaan.Hoe werken deze listige dievenDoorgaans zijn het twee donkerharige dames (schijnbare leeftijd 25 tot 30 jaar) die zich bij u thuis aanbieden […] Lees meer ...

Veilig online winkelen

02/08/2018|
Winkelen via het internet geraakt meer en meer ingeburgerd. In deze drukke tijden kan het de ideale oplossing zijn om uw aankopen te doen…. Buiten de klassieke bezwaren (veiligheid, persoonlijke gegevens, etc) heeft deze vorm van winkelen nog een groot risico. U ziet de producten enkel op foto, het risico dat u namaakproducten koopt is […] Lees meer ...

Veilig op verlof met camper of mobilhome!

29/04/2013|
Elk jaar zorgen overladen of slecht onderhouden caravans en motorhomes voor heel wat ellende op de weg. Een ongeval of autopech is voldoende om heel je vakantie om zeep te helpen.Probleem is echter dat heel wat mensen zich er niet van bewust zijn dat hun kampeerinstallatie niet in orde is.Overladen caravans of motorhomesUit cijfers van […] Lees meer ...

Voorkom inbraken tijdens de donkere maanden

Tijdens deze korter wordende dagen, stijgt het risico op een inbraak. Inbrekers hebben een voorkeur om vaker toe te slaan tijdens de “donkere” maanden. Zorg er daarom voor dat uw woning ’s avonds verlicht is. Hieronder staan een aantal preventieve tips:Zorg voor zicht en licht: installeer een timer op uw lampen en stel ze zo […] Lees meer ...