BRANDPREVENTIE

Hoewel gas algemeen beschouwd wordt als een veilige energiebron moet je als gebruiker toch voorzichtig blijven. De meeste ongevallen met gas worden veroorzaakt door verouderde gasinstallaties, het gebrek aan onderhoud of onvoorzichtig gedrag.

Waarom een CO-melder in huis hebben?

08/07/2018

CO is een gas.

Je ruikt het niet, je ziet het niet, je proeft het niet en je voelt het niet… maar het is gevaarlijk en je kan er van sterven.

Vandaar de naam: stille moordenaar in huis.

Alle gasgeisers en alle verwarmingstoestellen die werken op gas, kolen, mazout en petroleum hebben veel lucht (zuurstof) nodig om goed te branden. Als er te weinig zuurstof in de kamer aanwezig is, wordt het gevaarlijke gas CO gevormd.
Bij elektrische toestellen kan geen CO ontstaan.

Preventietips

  • Zorg voor voldoende verluchting. In de kamer waar een gasgeiser – of een verwarmingstoestel zonder rookafvoer staat, moet altijd gezorgd worden voor extra verluchting.
  • Zorg dat de schoorsteen goed trekt. Als de verbrandingsgassen niet weg kunnen via de schoorsteen of rookafvoer komt er CO in de kamer.
  • Wist je dat door een slechte verluchting je toestel minder goed brandt en je toestel meer verbruikt?

Gas: een veelgebruikte energiebron

08/07/2018
Problematiek

Hoewel gas algemeen beschouwd wordt als een veilige energiebron moet je als gebruiker toch voorzichtig blijven. De meeste ongevallen met gas worden veroorzaakt door verouderde gasinstallaties, het gebrek aan onderhoud of onvoorzichtig gedrag.

Preventietips

Laat je gasinstallatie aansluiten, controleren en onderhouden door een vakman. Aardgas wordt trouwens niet aangesloten zonder attest van een erkend installateur of keuringsbewijs van de installatie.

Wil je vooraf controleren op lekken? Gebruik dan geen aanstekers of lucifers maar smeer zeepsop rond de buisverbindingen. Luchtbelletjes geven aan dat er een lek is.

Houd kinderen uit de buurt van het gasfornuis.

Een gasslang van het fornuis is in regel niet langer dan 2 meter, is bevestigd met 2 spanringen en wordt om de 2 jaar vervangen. Gebruik liefst een stalen gevlochten gasslang.

Gebruikt u gasflessen? Sluit ze dan na gebruik, zet de gasflessen rechtop, bewaar ze niet bij ontvlambare materialen en controleer de flexibele aansluitingen. Gebruik bij voorkeur kunststof gasflessen. Ze zijn lichter en kunnen niet exploderen als het brand.

Sluit de hoofdkraan als u het gas lange tijd niet gebruikt (bijvoorbeeld tijdens vakanties).

Toch een gasgeur?

Aardgas is van nature reukloos. De netbeheerder voegt er een geur aan toe zodat iedereen gas tijdig kan ruiken (typische geur van rotte eieren).

1.Binnen

– Verlucht de ruimte indien mogelijk (zo hoog mogelijk verluchten voor aardgas en zo laag mogelijk voor andere gassen zoals LPG, butaan, propaan).

– Gebruik nooit schakelaars of elektrische toestellen (lichten, deurbel, …). Informeer de brandweer (112) en de netbeheerder (telefoonnummer staat op uw factuur) en geef ze duidelijke informatie over het type woning, specificaties gasaansluiting, lek, …

– Sluit het gas af in de woning als dit op een veilige manier kan. Waarschuw de buren (kloppen, niet aanbellen) als je zelf geen gasaansluiting hebt.

– Verlaat de woning (geen lift gebruiken) als het lek aanzienlijk is.

2.Buiten

– Hou ramen en deuren van je woning dicht.

– Verlaat je woning maar niet langs de kant waar de gasgeur hangt.

– Weet je waar middendruk- of hogedrukleidingen voor gas lopen, meld dit dan zo snel mogelijk aan de brandweer.