NUTTIGE INFORMATIE

In 2015 startte Politiezone Antwerpen met haar nieuwe dienstverlening. De filosofie achter deze grote reorganisatie – de grootste van de laatste 20 jaar – luidt: “Wij komen naar jou toe, omdat we vooral willen zijn waar we nodig zijn.”

0800 123 12 of 101?

11/10/2018

Wanneer belt u de Blauwe Lijn?
U kunt steeds bij de Blauwe Lijn terecht met al uw vragen aan de lokale politie Antwerpen en met dringende meldingen. Een paar voorbeelden van situaties waarin de Blauwe Lijn u kan helpen:
– er is ingebroken in uw wagen en de dader is niet meer aanwezig
– u gaat verbouwen, wilt een container plaatsen en vraagt zich af hoe u een parkeerverbod kunt aanvragen
– u wilt weten wie uw wijkagent is en hoe u hem of haar kunt bereiken
– uw voertuig is weggesleept en u wilt weten wat u nu moet doen
– u bent op zoek naar de openingsuren van uw politiekantoor
– u hebt regelmatig last van geluidsoverlast.

Wanneer belt u noodnummer 101?
Hebt u dringende politiehulp nodig en wilt u meteen een politiepatrouille ter plaatse? Bel dan het noodnummer 101. Een paar voorbeelden van situaties waarin u naar 101 belt:
– u bent getuige van een inbraak of diefstal
– u of iemand in uw omgeving wordt bedreigd
– u ziet dat er een vechtpartij aan de gang is
– er is een ernstig verkeersongeluk gebeurd met gewonden
– er is een gaslek of een andere gevaarlijke situatie
– er is een overval of een steekpartij gebeurd.

Hoe herken ik een echte politieman of -vrouw?

11/10/2018

De politie staat altijd ter beschikking van de bevolking om zo snel mogelijk hulp te bieden waar nodig, zijn steeds op het terrein aanwezig en voor iedereen aanspreekbaar.
Eenvormigheid en herkenbaarheid zijn twee doelstellingen bij de politiehervorming om zo het vertrouwen van de bevolking te bekomen.
Helaas wordt vastgesteld dat dit vertrouwen soms misbruikt wordt door personen die zich uitgeven als politieambtenaar.
Daarom willen wij u enkele tips meegeven om echte politieambtenaren te herkennen.

Het politie-uniform
De meeste politieambtenaren die eerstelijns hulp bieden werken in uniform. Dit is voor zowel de lokale politie als de federale politie hetzelfde uniform.Bijzonder aan de lokale politie van Antwerpen is dat het interventiepersoneel steeds opereert in fluo-overgooier of kogelwerende vest met fluohoes. Politiemensen van sommige andere diensten werken in het gewone uniform, bv. de wijkagent.

De interventiearmband
Politieambtenaren die tweedelijns hulp bieden zijn niet altijd in uniform. Zij dragen tijdens hun optreden op bepaalde momenten een zogenaamde interventiearmband.De interventiearmband is rood van kleur, voorzien van het logo van de geïntegreerde politie en heeft een onuitwisbaar nummer op een onzichtbare plaats en is strikt persoonlijk.

Of de politie nu optreedt in uniform of in burger, elke politieambtenaar is tijdens zijn optreden steeds voorzien van zijn dienstkaart en zal u die, indien u dit vraagt, voorleggen.

Naar aanleiding van de politiehervorming werden alle operationele personeelsleden van de lokale en federale politie voorzien van eenzelfde nieuwe legitimatiekaart.Om dit document degelijk te beveiligen, moest er op voorhand goed geanalyseerd worden aan welk misbruik het blootgesteld kan worden. Aan de hand van de verzamelde informatie werd bepaald tegen welke vormen van fraude de kaart moest beschermd worden.

De ontwerper van de kaart hield rekening met de volgende veiligheidskenmerken:
– Creatie van ondergronden met ingewikkelde lijnstructuren, met daarin rechte, gebogen en in dikte variërende lijnen.
– Kleurovergangen (irisdruk) en speciale kleuren. Deze maken het voor fraudeurs bijzonder moeilijk om het ontwerp te imiteren. Juist door het gebruik van ingewikkelde structuren en door deze te verbergen in kleurovergangen, wordt het namaken van een dergelijk document zéér moeilijk.
De dienstkaart heeft een bankkaartformaat.

Klik hier voor een overzicht van de veiligheidskenmerken.

Bron: lokale politie Antwerpen

Politie stelt teruggevonden gestolen voorwerpen online tentoon

17/02/2017

Politie Antwerpen vindt regelmatig waardevolle voorwerpen terug die mogelijk afkomstig zijn van een misdrijf. Soms is het moeilijk om die spullen opnieuw bij hun eigenaar te krijgen, zeker als ze geen serienummer hebben. Om slachtoffers nog beter van dienst te zijn, stellen we de teruggevonden gestolen goederen voortaan online tentoon.

De eerste voorwerpen die online staan, zijn teruggevonden bij een huiszoeking in het Antwerpse. Speurders van de cel heling van de lokale recherche vermoeden dat het om de buit van tientallen woninginbraken gaat. Die inbraken vonden plaats in Antwerpen, Turnhout, Sint-Niklaas en Beveren. Het gaat vooral om juwelen, horloges en tablets. Lokale Politie Antwerpen zocht de voorbije maanden naar een nieuwe manier om de gestolen goederen opnieuw bij hun eigenaar te krijgen. Een online tentoonstelling, zeg maar een soort van webshop, bleek een goede oplossing.

Kijkdagen overbodig
Met de lancering van het online platform verdwijnt de nood aan kijkdagen zoals vroeger. Toen nodigde de politie burgers af en toe uit om een kijkje te nemen tussen teruggevonden spullen. Vanaf nu krijgen de mogelijk gestolen goederen een plaats op onze website. Zo moeten slachtoffers zich niet meer naar een politiekantoor verplaatsen. Zij kunnen van thuis uit kijken of er zaken gevonden zijn die hen toebehoren.

Alleen goederen die mogelijk afkomstig zijn van een misdrijf worden online getoond. Als u bijvoorbeeld op straat een portefeuille vindt en die bij een kantoor binnenbrengt, krijgt deze geen plaats in de fotogalerij.

Contactformulier
Herkent u een gestolen voorwerp op de website? Dan kunt u meteen doorklikken naar een formulier waar u uw contactgegevens en PV-nummer kunt invullen. U komt enkel in aanmerking als u de diefstal ook effectief hebt aangegeven bij de politie. Na inzending komt het formulier onmiddellijk bij de lokale recherche terecht. De speurders nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met u op. Houd er rekening mee dat u sowieso moet kunnen aantonen dat de goederen uw eigendom zijn. Bewijsmateriaal is noodzakelijk. Teruggave gebeurt alleen na toestemming van het parket.

U kunt de teruggevonden gestolen voorwerp bekijken op deze website: https://www.politieantwerpen.be/verloren-voorwerpen.

Bron: Politie Antwerpen

Politie Antwerpen, daar waar je hen nodig hebt…

30/04/2015

Vanaf 1 mei 2015 past de Politie Antwerpen haar dienstverlening aan. Zo zal de politie u nog beter van dienst zijn en worden de interventieploegen zo efficiënt mogelijk ingezet. De meest actuele informatie over de nieuwe dienstverlening vindt u op www.altijdvandienst.be

Hoe kan je ons bereiken?

Doe aangiftes en aanvragen van thuis uit.
Politie Antwerpen biedt op www.politieantwerpen.be/e-loket een e-loket aan dat 24 uur per dag en 7 dagen per week te bereiken is. Hier kan je tal van zaken aangeven, melden of aanvragen zonder dat je naar het politiekantoor moet komen.

Enkele voorbeelden:

 • (Brom)fietsdiefstal
 • PV-nummer aanvragen
 • Terugkerende overlast
 • Vandalisme
 • Winkeldiefstal
 • Politietoezicht
 • Verkeersborden bij werken of verhuis
 • Inbraakpreventie

Maak online een afspraak.
Waarvoor een afspraak maken?
Een afspraak maken, doe je voor niet-dringende zaken zoals:

 • Verlies van documenten
 • Diefstal van documenten of bezittingen
 • Vandalisme
 • Belediging of bedreiging
 • Echtelijke problemen
 • Fraude of oplichting
 • Meldingen
 • Afleggen van een verklaring

Hoe een afspraak maken?
Surf naar: www.politieantwerpen.be/afspraak.

 • Kies waarvoor je een afspraak maakt.
 • Kies een kantoor.
 • Kies een moment.
 • Je ontvang een bevestigingsmail, waarin staat wat mee te brengen.

Of bel naar de Blauwe Lijn op 0800 123 12

Bel 101 voor een dringende politie-interventie
Onze agenten komen onmiddellijk naar je toe.

Bel de Blauwe Lijn voor alle andere niet-dringende vragen en meldingen
Op 0800 123 12 kan je terecht voor niet dringende zaken, bijvoorbeeld: een auto-inbraak melden, overlast melden of je weggesleepte wagen terugvinden. De Blauwe Lijn beantwoordt zo snel mogelijk je vraag of geeft je melding door aan de juiste afdeling.

 Twijfel je of jouw vraag dringend is of niet?
Stel jezelf dan eerst de volgende vragen:
– Zijn de feiten nog bezig?
– Is (zijn) de dader(s) nog ter plaatse?
– Verkeert er iemand ernstig in gevaar?
– Zijn er nog duidelijke sporen van een dader aanwezig?

Is het antwoord op één of meerdere vragen ja, dan beschouwen we dit als een dringende vraag.

Bezoek een kantoor in je buurt.
Je kan nog steeds een bezoek brengen in een kantoor in je buurt tijdens de nieuwe openingsuren. Maak op voorhand een afspraak zodat we je meteen kunnen verder helpen met je vraag.

Je vindt Politie Antwerpen ook in onze buurt:
Quinten Matsijslei 50
2018 Antwerpen
Nieuwe openingsuren:
– Maandag tot zaterdag: 9u00 tot 16u30
– Donderdag: 13u00 tot 20u30
– Zondag: gesloten

Oudaan 5
2000 Antwerpen
– Maandag tot zondag: 7u0 tot 18u30
– Donderdag: 9u00 tot 20u30

Het wijkkantoor in de Paleisstraat is vanaf heden gesloten.

Bron: Politie Antwerpen.

Politie Antwerpen stelt teruggevonden juwelen tentoon

02/04/2019

Recent slachtoffer van een juwelendiefstal? Bekijk dan zeker de foto’s van onze lokale recherche, www.politieantwerpen.be/verloren-voorwerpen.
Een groep schoolkinderen vond in het Rivierenhof een zak met juwelen, misschien zitten jouw juwelen er tussen.

Politie Antwerpen vindt regelmatig waardevolle voorwerpen terug die mogelijk afkomstig zijn van een misdrijf. Soms is het moeilijk om die spullen opnieuw bij hun eigenaar te krijgen, zeker als ze geen serienummer hebben. Om slachtoffers nog beter van dienst te zijn, stelt men de teruggevonden gestolen goederen online tentoon.


Contactformulier
Herkent u een gestolen voorwerp op de website? Dan kunt u meteen doorklikken naar een formulier waar u uw contactgegevens en PV-nummer kunt invullen. U komt enkel in aanmerking als u de diefstal ook effectief hebt aangegeven bij de politie. Na inzending komt het formulier onmiddellijk bij de lokale recherche terecht. De speurders nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met u op. Houd er rekening mee dat u sowieso moet kunnen aantonen dat de goederen uw eigendom zijn. Bewijsmateriaal is noodzakelijk. Teruggave gebeurt alleen na toestemming van het parket.

U kunt de teruggevonden gestolen voorwerp bekijken op deze website: https://www.politieantwerpen.be/verloren-voorwerpen.

Bron: Politie Antwerpen

Politie zoekt eigenaars van gestolen juwelen

07/01/2020

Tijdens een huiszoeking heeft het team eigendommen van de lokale recherche van Politie Antwerpen, die gespecialiseerd is in dossiers rond woninginbraken, een grote hoeveelheid juwelen terug. Het gaat oa. om horloges, halskettingen, oorbellen, armbanden en ringen. De juwelen werden waarschijnlijk gestolen uit woningen in Antwerpen en/of gemeentes in de ruime omgeving.

Soms is het moeilijk om die spullen opnieuw bij hun eigenaar te krijgen, zeker als ze geen serienummer hebben. Om slachtoffers nog beter van dienst te zijn, stelt men de teruggevonden gestolen goederen online tentoon.

Contactformulier
Herkent u een gestolen voorwerp op de website? Dan kunt u meteen doorklikken naar een formulier waar u uw contactgegevens en PV-nummer kunt invullen. U komt enkel in aanmerking als u de diefstal ook effectief hebt aangegeven bij de politie. Na inzending komt het formulier onmiddellijk bij de lokale recherche terecht. De speurders nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met u op. Houd er rekening mee dat u sowieso moet kunnen aantonen dat de goederen uw eigendom zijn. Bewijsmateriaal is noodzakelijk. Teruggave gebeurt alleen na toestemming van het parket.

U kunt de teruggevonden gestolen voorwerp bekijken op deze website: https://www.politieantwerpen.be/verloren-voorwerpen.

Bron: Politie Antwerpen

Kantoor Quinten Matsijs gesloten voor renovatiewerken

05/05/2019

Vanaf maandag 6 mei wordt er gewerkt aan het onthaalkantoor aan de Quinten Matsijslei. Het kantoor blijft tijdens de werken gesloten en heropent op 1 juli.

Het onthaalkantoor aan de Quinten Matsijslei wordt vanaf maandag 6 mei onder handen genomen. Er starten voorbereidende werken die het onthaal veiliger zullen maken.

De werken duren tot 1 juli. Tot dan is het kantoor gesloten voor bezoekers. De medewerkers van het kantoor werken tijdelijk in de kantoren van de Oudaan, de Statiestraat, de Unolaan en de Doornstraat om de dienstverlening optimaal te garanderen.
Het kantoor aan de Quinten Matsijslei zal ook telefonisch onbereikbaar zijn tijdens de werken.

Burgers die het kantoor wensen te bereiken kunnen bellen naar de Blauwe Lijn op het gratis nummer 0800 123 12.

Bron: Politie Antwerpen