CRIMINALITEITSPREVENTIE

Een diefstal uit of van uw wagen geeft u heel wat problemen. Vaak is men gewoon niet op de hoogte van de eenvoudige maatregelen die genomen kunnen worden.

Beveilig uw wagen tegen diefstal

02/08/2018

Een diefstal uit uw wagen geeft u heel wat problemen. Onvoorziene kosten, administratieve rompslomp, tijdverlies en een slecht gevoel zijn maar enkele van de gevolgen… Iedereen zal het er mee eens zijn dat we dergelijke dingen beter voorkomen dan genezen, maar vaak is men gewoon niet op de hoogte van de eenvoudige maatregelen die genomen kunnen worden.

Preventieve tips. Man breekt in auto

  1. Sluit, wanneer u in de stad rijdt, tijdelijk de portieren langs de binnenkant om te beletten dat iemand in uw wagen binnendringt terwijl u bv. aan een stoplicht wacht.
  2. Parkeer uw wagen bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats. Kies in ieder geval voor een niet afgelegen en goed verlichte parkeerplaats.
  3. Draai bij het parkeren de wielen altijd in de richting van het voetpad. Vergeet voor u de wagen verlaat niet het stuurslot in te schakelen. Dit is een gemakkelijke en efficiënte maatregel tegen diefstal.
  4. Laat nooit sleutels in het contact van de wagen zitten, zelfs niet voor een korte periode. Verstop ook nooit een reservesleutel op een “geheime” plaats in het voertuig, zoals onder een zetel of achter een licht.
  5. Sluit uw wagen steeds zorgvuldig af : vergeet naast de portieren ook niet de ramen, het open dak en het kofferdeksel goed te sluiten.
  6. Als u de wagen verlaat, neem dan zoveel mogelijk uw boorddocumenten mee. Neem in geval van een langere afwezigheid systematisch deze voorzorg.
  7. Neem altijd uw waardevolle voorwerpen (GPS, laptop, handtassen, jassen, fototoestellen,…) mee. Zijn deze voorwerpen echter te omvangrijk, berg ze dan op in de koffer van uw wagen op het moment van vertrek. Zo brengt u niemand op het idee in uw wagen in te breken.
  8. Laat nooit geld of betaalkaarten achter in uw wagen. Laat uw handschoenkastje open zodat het voor eventuele dieven duidelijk is dat er geen waardevolle voorwerpen zijn.
  9. Schenk ook aandacht aan de buitenkant van de wagen: plaats een afsluitbare schroefdop op de benzinetank, schuif uw antenne in, gebruik afsluitbare systemen om uw goederen op het bagagerek te vervoeren, enz.

Nieuwe modus operandi carjacking.

Stel u voor: uw wagen staat geparkeerd in een straat of op een parking, u maakt uw wagen open en stapt in. U sluit de deuren, steekt de contactsleutel in het slot, misschien start u de wagen al, u wenst te vertrekken en plots ziet u in uw achteruitkijkspiegel…. een papier op de achterruit. U ontkoppelt de wagen en stapt uit om het papier van uw wagen te halen. Wanneer u achteraan uw wagen staat te proberen het papier los te maken, ziet u mensen opdagen. Ze springen in uw wagen en rijden er mee weg, wat zeer gemakkelijk is, immers startklaar (dames hebben er hun handtas al ingelegd) en als het mis gaat zullen ze u nog overrijden ook.

Preventieve tip.

Vertrek gewoon, met papier op achterruit en verwijder dit later op een veilige plek.

Bron: federale politie Antwerpen

Nieuwe modus operandi diefstal uit voertuig.

Een nieuwe truc om elektronische apparaten (PDA, GPS, GSM, laptop, enz.) in een geparkeerde auto op te sporen: Bluetooth. De autokraker heeft alleen een mobiele telefoon nodig. Naast het wegvegen van zuignap afdrukken op de autoruit, het verstoppen van PDA-houders, enz. is het dus zaak om de apparaten, die je b.v. in de autokoffer laat liggen, te controleren of Bluetooth goed is uitgeschakeld. Met een mobiele telefoon kan een autokraker gemakkelijk aan de hand van het Bluetooth-signaal checken of er iets te halen valt. Deze nieuwe vorm van diefstal is recent opgedoken in Nederland.

Preventieve tip.

Bluetooth steeds uitschakelen bij niet gebruik!

Bron: lokale politie Zuiderkempen

GPS toestellen in voertuigen.

Een GPS toestel in het voertuig (zowel een mobiel als een vast exemplaar) kan een nuttig hulpmiddel zijn op weg naar een onbekende locatie. Nadeel is dat de gebruiker bij installatie van het toestel gewoonlijk zijn thuisadres instelt. Ook de autokraker weet dit…. en weet dus waarheen.

Preventieve tip.

Gebruik als ’thuisadres’ een algemene plaats, bv. het stadhuis van uw woonplaats.

Bron: lokale politie Antwerpen

Recente stijging diefstal van voertuigen op Brussels Airport

17/08/2012

Sinds een drietal maanden wordt de luchthaven in Zaventem getroffen door een plaag van diefstallen van voertuigen waarbij vooral de duurdere wagens geviseerd worden. De dief rijdt samen met een kompaan één van de parkings rond de luchthaven van Zaventem binnen en gaat vervolgens op zoek naar een geschikte wagen. In een paar minuten wordt de wagen geopend en vervolgens rijdt de dief er via de slagboom mee naar buiten, vlak achter een andere auto die bestuurd wordt door zijn kompaan. Het is aangeraden om terug te grijpen naar mechanische beveiliging wanneer u uw voertuig voor langere tijd achterlaat.

Bron: FGOV IBZ