CRIMINALITEITSPREVENTIE

Laat je fiets labelen! In de strijd tegen diefstal is fietslabelen een uitstekend hulpmiddel. Een fietsendief is niet erg tuk op een gelabelde fiets. Niet Politiezone Antwerpen, maar Stad Antwerpen is verantwoordelijk voor fietslabelen.

Enkele tips om fietsdiefstal te vermijden

29/05/2012

Jaarlijks veranderen meer dan 150.000 fietsen onvrijwillig van eigenaar. Bescherm je trouwe tweewieler tegen diefstal en hou daarom rekening met een aantal preventieve maatregelen. Laat je fiets graveren zodat, in geval van diefstal, je fiets opgespoord kan worden.

Laat je fiets altijd slotvast achter, zelfs al spring je maar even bij de bakker of de krantenwinkel binnen. Voor het kort parkeren volstaat een hoefijzerslot, ook wel ringslot genoemd. Fietsen gestald in garages, binnenplaatsen, fietsstallingen (bv. in scholen) bieden meestal onvoldoende bescherming. Leg ook op die plaatsen je fiets met een degelijk slot vast.

Bij langer parkeren is een degelijk slot nodig waarmee je het fietskader aan een vaststaand voorwerp kan vastmaken. Er bestaan verschillende types sloten: kabels, kettingen, spiraalsloten. Vaak voldoen deze sloten niet, zeker cijfersloten zijn te mijden. De beste bescherming tegen diefstal is een U-beugelslot. Gebruik desnoods twee sloten om je fiets veilig achter te laten. Beknibbel niet op je uitgaven voor degelijke sloten. Heeft je fiets snelkoppelingen? Leg dan ook je wielen met een fietsketting vast.

Laat niets achter in je fietstassen of op de bagagedrager. Verwijder alle accessoires zoals fietspomp, fietscomputers, afneembare verlichting, drinkbus, enz.

Zet je fiets zo veel mogelijk op plaatsen waar veel volk passeert, waar ’s avonds verlichting is. Bewaakte stallingen zijn uiteraard de beste garantie tegen diefstal.

Laat je fiets markeren. Deze unieke code is moeilijk te verwijderen. Bovendien kan de politie aan de hand van het rijksregisternummer teruggevonden fietsen opnieuw aan de rechtmatige eigenaar bezorgen.

Bij de registratie krijg je een fietspas. Vul deze pas volledig in en bewaar hem goed. Slechts weinig mensen kunnen hun fiets goed beschrijven. Doe altijd aangifte van fietsdiefstal. Vraag een PV-nummer. Fietsdieven en helers rekenen erop dat niemand iets tegen hen onderneemt. Verwittig de politie wanneer je iemand een fietsslot ziet kraken of een fiets op straat tracht te verkopen. Bij verkoop van fietsen tussen particulieren kan je voor gegraveerde fietsen eerst het rijksregisternummer controleren. De eerste cijfers van het nummer zijn altijd de geboortedatum van de eigenaar.

Bron: Febiac

Fietslabelen

01/08/2018
Het loont steeds de moeite om je fiets te laten labelen met je rijksregisternummer.

Teruggevonden fietsen kunnen hierdoor zeer snel worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

Via de website www.gevondenfietsen.be kan u de labelmomenten bekijken.

Voor meer informatie of indien u de medewerkers wilt boeken voor een gratis labelsessie voor uw bedrijf, school, jeugdbeweging of activiteit kan u terecht bij:

Anders Megroedt | Regisseur Fietsen
Stad Antwerpen | Samen Leven | Woonomgeving | Buurtregie
postadres: Grote Markt 1 | 2000 Antwerpen
kantooradres: Francis Wellesplein 1 | 2018 Antwerpen
anders.megroedt@stad.antwerpen.be | www.antwerpen.be

Fiets verdwenen, kijk ook even op de website!

10/12/2012

Fiets verdwenen, zie ik die ooit nog terug?
Wist u dat veel gestolen en/of verloren fietsen ook effectief worden teruggevonden? Ieder jaar halen politiediensten en gemeenten tienduizenden fietsen op die onbeheerd werden achtergelaten. Weinig van die fietsen vinden echter hun weg terug naar de respectievelijke bezitter of gebruiker, omdat maar op enkele fietsen het rijksregisternummer van de eigenaar staat. De meeste fietsen belanden dan ook in de gemeentelijke magazijnen en worden meestal zes maanden later openbaar verkocht*.
Om ervoor te zorgen dat deze fietsen weer bij hun eigenaar terechtkomen, ondersteunt de provincie Antwerpen een speciale website.

Fiets kwijt, wat nu?
Na uw aangifte bij de politie, surft u het best naar www.gevondenfietsen.be. Alle fietsen die onbeheerd worden teruggevonden in Vlaanderen worden op deze website geplaatst met een foto en hun belangrijkste kenmerken.

Verplaatste u zich met een groenrode damesfiets met ossenkopstuur? Even klikken en u krijgt een overzicht van alle fietsen die aan deze beschrijving voldoen. Zit uw fiets er niet tussen? Probeer dan later nog eens of schrijft u in voor de e-mailmeldingen. Telkens als er een fiets wordt teruggevonden die voldoet aan de opgegeven kenmerken, wordt u dan in kennis gesteld via mail.

Waarom een gestolen fiets aangeven bij de politie?
Het is belangrijk dat de politie weet waar en hoeveel fietsen er worden gestolen. Voor de aangifte van een fietsdiefstal hoeft u zelfs niet meer naar het politiebureau te gaan. U kunt de diefstal snel en gemakkelijk online melden via www.policeonweb.be

*In de stad Antwerpen worden deze fietsen overgedragen aan de fietshaven.