Ook tijdens de lockdown is het opletten voor valse berichten op sociale media
In tijden van lockdown wordt er zo mogelijk nog meer gebruik gemaakt van sociale media. Spijtig genoeg is dit ook de ‘grappenmakers’ niet ontgaan, m.a.w. er gaan momenteel een aantal valse berichten (= HOAX) rond op het internet. En zoals altijd, eens een bericht op het internet staat, is het heel moeilijk (tot onmogelijk) om dit bericht te verwijderen.
Op bovenstaand bericht heeft de BIN-gemandateerde PZ Antwerpen ons attent gemaakt.
“”Beste coördinator,
Ik wilde u dit toch doorgeven. Voor een tweede keer krijgen we een melding binnen over valse verkopers/leurders met mondmaskers, welke vergiftigde mondmaskers zouden aanbieden om zo uw woning binnen te kunnen sluipen en een inbraak kunnen plegen!
Dit betreft een HOAX, een vals bericht!
Weet in uw achterhoofd dat u altijd een leurderskaart mag vragen.
Sommige gemeenten verspreiden weldra mondmaskers (in uw brievenbus).
Mijn bedenkingen bij de zogenaamde werkwijze en het bericht:
- Bij het lezen van het valse bericht merk je meteen een schrijffout aan in de werkwoord!
- Indien zo een persoon aan uw deur dit zou trachten te doen, … door de covid-19 maatregelen zit vaak uw ganse gezin thuis, … een risico wat een inbreker niet zal nemen … confrontatie met andere familieleden …
- Als het bericht de werkwijze zou zijn van inbrekers, dan betekent het ook dat je bij het aannemen van zo’n mondmasker dit dan ook meteen op je mond zou plaatsen en de aanbeller/dief je nog even zou moeten bezig houden om het gevolg af te wachten. Achteraf zou een beschrijving van deze persoon toch mogelijk zijn en zou hij snel tegen de lamp lopen, niet?
- Zomaar iets aannemen van iemand aan de deur, zou u steeds vragen moeten laten rijzen …
- Weet dat er via de sociale media vaak berichten verschijnen waarvan de waarheid ver te zoeken valt en men soms paniek/angst/onveiligheidsgevoel wil aanwakkeren, voor welke reden dan ook.
- Gebruik steeds uw gezond verstand en laat u niet beïnvloeden door anderen.
- Bij twijfel, verdachte gedragingen of bij het krijgen van een ‘buikgevoel’ wat u vertelt dat er iets niet ‘juist’ is, kan u steeds de politiediensten opbellen, dringende hulp 101, informatie en BIN gerelateerde informatie, de Blauwe Lijn 0800 123 12””
©Phaemar – 23/04/2020