Cameratoezicht in Antwerpen!
Ook voor uw veiligheid. Overlast efficiënt aanpakken
In Antwerpen is het aangenaam wonen, werken en winkelen. Maar Antwerpen heeft ook problemen die eigen zijn aan elke grootstad. Overlast is er zo een van.
Het stadsbestuur wil de leefbaarheid in de verschillende wijken verder vergroten door de inzet van cameratoezicht. Door cameratoezicht is de inzet van politie en stadsdiensten nog doeltreffender.
Cameratoezicht in een wijk werkt ook preventief, het helpt criminaliteit en overlast te voorkomen. Camera’s vereenvoudigen het opsporen van daders en leveren bewijsmateriaal. Met camerabeelden kunnen problemen worden voorkomen of snel worden aangepakt.
Investeren in veiligheid
Het stadsbestuur investeert volop in cameratoezicht. In verschillende straten en pleinen hangen al camera’s. Op het Kiel en in de kernstad zijn momenteel meerdere camera’s actief. De volgende jaren komen er nog nieuwe camera’s bij op andere plaatsen in de stad.
Het begin van een cameragebied wordt aangeduid met een bord. Zo weet u altijd wanneer u een zone met camerabewaking betreedt. U vindt een overzicht van alle cameralocaties en meer informatie over cameratoezicht terug op www.antwerpen.be of www.politieantwerpen.be
Pakkans van daders stijgt
Met cameratoezicht wil de stad de veiligheid op straat verhogen en de pakkans van de daders vergroten. Met behulp van deze camera’ zoekt de politie verdachte situaties of reageert alert op de overtredingen. Politie Antwerpen voorkomt op die manier strafbare feiten en betrapt steeds vaker daders op heterdaad. De daders kunnen sneller worden gelokaliseerd en opgepakt.
Stadsdiensten op het terrein worden door de camera’s nog gerichter aangestuurd om overlast te bestrijden. Daarnaast worden de camerabeelden ook gebruikt op personen, die strafbare feiten hebben gepleegd, te herkennen en te identificeren.
In alle discretie
Enkel politiemedewerkers en handhavers van buurttoezicht mogen de camerabeelden bekijken en analyseren. Zij zijn specifiek opgeleid en werken volgens zeer strikte procedures. Deze personen hebben ook een discretieplicht. Dit betekent dat zij deze informatie niet mogen delen met anderen.
Altijd van dienst
De camera’s werken altijd: 24 uur op 24 en 7 dagen op 7. Een speciaal team van politiemedewerkers bekijkt voortdurend deze live-beelden. Na een incident blijven de beelden no een tijdlang beschikbaar.
Een maand lang opvraagbaar
Volgens de camerawet mogen de beelden maximum 1 maand bewaard worden.
Als de beelden relevant zijn in een dossier of voor een onderzoek, mag deze termijn wettelijk overschreden worden.
Respect voor uw privacy
De camerawet stelt strenge eisen aan cameratoezicht op straat. Zo mag de privacy van de bewoners niet geschonden worden met deze camer’s. Er wordt strikt op toegezien dat cameratoezicht enkel wordt gebruikt voor de doeleinden die wettelijk bepaald zijn.
De camera’s worden niet gebruikt om in huizen, winkels of privédomein binnen te kijken.
Ook voor uw veiligheid
U werd slachtoffer van een misdrijf? Als een misdrijf onder het oog van een toezichtcamera van de stad gebeurde, zal Politie Antwerpen de beelden bekjken. Mogelijk kunnen we zo de daders in beeld brengen en opsporen. Op die manier kunnen we ook nieuwe slachtoffers voorkomen.
Bron: Politie Antwerpen